کود دهی ماهی کپور
گوشت انواع ماهی به دلیل مزایای بسیار زیاد نسبت به گوشت سفید و قرمز از دیرباز مورد توجه تغذیه انسانی بوده است. پرورش هر دو دسته ماهیان گرمابی و سردآبی مورد توجه قرار گرفته است. کود دهی ماهی کپور یکی از اصول تغذیه ای می باشد که در استخر های پرورش یکی از محبوب ترین نژاد های ماهیان گرمابی یعنی کپور انجام می شود.
به چه دلیل کود دهی ماهی کپور در استخر های پرورش این ماهیان انجام می شود؟
ماهیان گرمابی برخلاف ماهیان سردابی که گوشتخوار بوده واز سطح آب تغذیه می کنند کفزی می باشند و از گیاهان و مواد مغذی کف استخر استفاده می نمایند. به همین دلیل رشد گیاهان و موجودات کف استخر برای تغذیه ابن گونه از ماهیان بسیار حائز اهمیت می باشد.
کود دهی ماهی کپور یکی از روش هایی می باشد که باعث تسریع روند رشد این گیاهان می شود. در نتیجه تغذیه ماهیان هم به درستی انجام شده و روند رشد و پرورش این ماهیان هم صعودی خواهد شد.
انواع کود به منظور کود دهی ماهی کپور در استخرهای پرورش ماهیان گرمابی:
پرورش و کود دهی کپور عمدتا در استخر های خاکی و در مزارع کشاورزی انجام می شود. در این بخش به انواع کود که در این استخرها مورد استفاده قرار می گیرد اشاره خواهیم کرد:
- انواع کود آلی:
از رایج ترین کود های آلی به منظور کود دهی ماهی کپور می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کود گاوی: این نوع کود یکی از بهترین گزینه ها برای کود دهی ماهی کپور در استخر های در حال آماده سازی می باشد. از این کود عمدتا قبل از آبگیری استخر در کف استخر استفاده می شود. میزان استفاده از این کود 2 الی 3 تن در هکتار می باشد. بهترین زمان استفاده از این نوع کود 2 هفته قبل از آبگیری استخر می باشد. در حین پرورش هم می توان از این نوع کد به صورت محلول و مایع استفاده کرد.
- کود انواع طیور: عمدتا برای کود دهی ماهی کپور از کود مرغ و اردک استفاده می شود. این نوع کود از نظر ازت، فسفات،کربن و کلسیم بسیار غنی تر از کود گاوی می باشد. به همین دلیل میزان مصرف آن قبل و بعد از آبگیری استخر کمتر از کو گاوی خواهد بود. این مقدار قبل از آبگیری استخر به میزان 1 الی 1.5 تن در هکتار می باشد. بعد از آبگیری استخر و در حین پرورش هم می توان از محلول این کود استفاده کرد.
- کود سبز: در این نوع که یکی از روش های مدرن کود دهی کپور در استخر می باشد. در این روش در کف و دیواره استخر علوفه هایی مانند: شبدر و یونجه می کارند. این کاشت و آماده سازی قبل از آبگیری استخر انجام شده و سپس آبگیری استخر به دو روش انجام می شود.
روش های آبگیری استخر به منظور استفاده از کود سبز:
- کود دهی کپور بدون درو کردن علوفه کاشتی در استخر: در این روش علوفه کاشته شده در هنگام آبگیری در استخر باقی میماند و باعث تامین مواد مغذی مورد نیاز ماهی می شود. تنها مورد یکه بایستی در این روش مد نظر قرار گیرد تامین اکسیژن استخر می باشد.
- کود دهی ماهی کپور بعد از درو علوفه کاشته شده: در این روش علوفه های کاشته شده درو شده و ساقه و ریشه باقی مانده مواد مغذی مورد نیاز ماهیان را تامین خواهد کرد. در این حالت نیازی به تامین اکسیژن نیست ولی میزان مواد مغذی تامین شده کمتر از روش قبل خواهد بود.
نکته: برای کود دهی کپور از کود دام هایی مانند: اسب و گوسفند هم استفاده می شود. ولی به دلیل اینکه مقدار تولیدی این کود ها کم است کمتر رایج می باشد.
- انواع کود معدنی:
- کود فسفاته: استفاد از این نوع کود برای کود دهی کپور باعث افزایش سریع پوشش گیاهی استخر خواهد شد. میزان مصرف این نوع کود با توجه به شرایط هر منطقه متفاوت می باشد.
- کود ازته: این نوع کود برای استخر های استفاده می شود که از نظر پوشش گیاهی یا به اصطلاح لجن فقیر هستند. استفاده از این نوع کود باعث افزایش رشد جلبک های سبز و آبی می شود.
- کود پتاسیم: کود دهی ماهی کپور توسط این نوع کود برای فارم های با کمبود پتاسیم مناسب است. در بعضی مواقع از آهک هم به عنوان کود در فارم های پرورش ماهی استفاده میشود.
روش های کوددهی به فارم های پرورش ماهیان گرمابی:
- کود دهی کپور به روش ریختن انواع کود بر روی شیب دیواره استخر
- ریختن انواع کود آلی به صورت جامد در استخر
- قرار دادن انواع کود در لایه های بالایی استخر توسط گونی و طناب و اضافه شدن تدریجی کود به استخر
- پخش کود به صورت محلول یا شیرابه: این روش که عمدتا برای کود های آلی و بعد از آبگیری استخر استفاده می شود توسط پمپ، قایق و در استخر های کوچک به صورت دستی قابلیت انجام دارد.