تولید و تکثیر بچه ماهی یک سرمایه گذاری جذاب و دشوار
پرورش انواع بچه ماهی یکی از مشاغل دشوار در حوزه آبزی پروری می باشد، به طوری که در پرورش بچه ماهی ها حتما بایستی تخصص لازم به کار گرفته شود. سرمایه گذاری در تولید و تکثیر بچه ماهی با همه دشواری هایی که دارد می تواند بسیار جذاب و پر درآمد باشد. در حال حاضر خیلی از استان های کشور در تولید این نوع از ماهی ها با کمبود مواجه هستند و برای خرید بچه ماهی مجبور هستند از طریق سایر استان ها اقدام کنند. بایستی بدانیم که ماهیانی که در داخل تولید می شوند به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی کشور ما نسبت به نوع خارجی آن سازگارتر می باشند. همچنین این ماهی های وطنی نسبت به نوع خارجی خود حدودا پنجاه درصد صرفه جویی در هزینه ها را به دنبال دارند.
یکی از دلایل عدم ثبات تولید ماهی در کشور، فراهم نبودن استخرهای تکثیر بچه ماهی در سطح کلان می باشد. شکی نیست که اگر این استخرها به صورت مداوم به تولید این ماهی ها بپردازند؛ نتیجه کار را در افزایش تولید ماهی در سطح کشور مشاهده خواهیم کرد. در واقع سرمایه گذاری در این حوزه با توجه به کمبودی که در سطح کشور احساس می شود؛ جذابیت سرمایه گذاری را افزایش می دهد. ما در این مقاله کوتاه قصد داریم نحوه پرورش این ماهیان در حوضچه را برای علاقمندان به این نوع خاص از پرورش ماهی تشریح نماییم.
زمانبندی مناسب جهت ورود ماهی ها به حوضچه
ابتدا بایستی بدانیم که تخم ریزی توسط ماهیان مولد و پیش مولد صورت می پذیرد. پس از انجام تخم ریزی ماهی های پرورشی، دقت در انتخاب لارو از نکات مهمی است که بایستی مد نظر قرار گیرد. اولین قدم جهت بالا بردن امکان زنده ماندن ماهی های تازه از تخم درآمده، وارد کردن آنها در حوضچه می باشد. مناسب ترین زمان هنگامی است که آنها هنوز توانایی شنا کردن در آب به صورت عادی و غذا خوردن را به دست نیاورده اند. در صورتیکه این ماهیان زودتر از موعد مقرر وارد حوضچه شوند امکان زنده ماندن آنها کاهش می یابد. قبل از ورود ماهی ها به حوضچه، این ماهی ها بایستی به مدت 4 تا 7 روز تحت مراقبت قرار گیرند. در این چنین مواقع کیسه شنای آنها پر از هوا شده و توانایی انجام شنا به صورت معمولی را به دست آورده اند. همچنین این ماهی ها می توانند بدون مشکل از مواد غذایی موجود در حوضچه تغذیه کنند.
آماده سازی حوضچه ها
جهت آماده سازی حوضچه قبل از ورود بچه ماهی ها ابتدا بایستی حوضچه را تمیز و لایروبی نمود و گل و لجن های اضافی را خارج کرده تا کف حوضچه در معرض نور آفتاب قرار بگیرد و در نهایت خشک شود. سپس به ازای هر مو که معادل 667 متر مربع می باشد؛ بین 50 تا 70 کیلوگرم آهک را با آب مخلوط و در سطح حوضچه پاشیده تا موجودات مضر و تخم ماهی های وحشی از بین بروند. پس از تمیز کردن حوضچه و شش روز قبل از ورود ماهی ها؛ حوضچه را تا ارتفاع 50 تا 60 سانتیمتری از آب پر می کنیم.
بعد از آبگیری بلافاصله بایستی کود پاشی صورت پذیرد تا در هنگام ورود بچه ماهی ها به حوضچه، غذای طبیعی مطبوع به اندازه کافی در اختیار آنها قرار گیرد. معمولا در هر مو به میزان 200 تا 250 کیلوگرم کود سبز مصرف می شود. زمان کود پاشی بین 4 تا 6 روز قبل از ورود ماهی ها به داخل حوضچه ها بایستی صورت پذیرد. بایستی به این نکته مهم توجه داشت که کود پاشی زودتر یا دیرتر از زمان یاد شده اثرات مخربی بر رشد ماهی ها خواهد گذاشت.
تغذیه بچه ماهی ها
قبل از ورود بچه ماهی ها حتما بایستی کیفیت آب حوضچه بررسی شود. موجودات میکروسکوپی شناوری از قبیل روتیفر و سایر موجودات ریز ذره بینی بهترین غذاهای طبیعی برای ماهیانی هستند که وارد حوضچه می شوند. اگر کود پاشی دیر هنگام صورت گیرد یا اینکه بچه ماهی ها زودتر از موعد مقرر وارد حوضچه شوند؛ این موجودات مغذی دیرتر رشد می کنند. لذا بچه ماهی ها از داشتن غذای مطبوع محروم می شوند و در نتیجه رشد خوبی نخواهند داشت. از طرفی اگر کودپاشی زودتر از موعد مقرر صورت پذیرد و ماهی ها دیرتر وارد حوضچه شوند این موجودات مغذی بیشتر از حد مجاز رشد کرده و بزرگ می شوند. علاوه بر آن کودها باعث رشد گیاهان آبزی نیز می شوند؛ که این گیاهان در جهت فراهم نمودن شرایط زیستی بهتر با ماهی ها به رقابت پرداخته و بر رشد آنها تاثیر سوء خواهد گذاشت.
افزایش بازدهی با پرورش ماهی بصورت تک گونه ای
تجربه نشان داده است که بهتر است ماهی ها به صورت تک گونه ای پرورش یابند. لذا بچه ماهی هایی که با هم از تخم خارج می شوند بایستی در یک حوضچه پرورش یابند. جهت افزایش امکان زنده ماندن و رشد بچه ماهی ها، بایستی پرورش آنها با توجه به شرایط به صورت متراکم انجام شود. بطوریکه در هر مو حدود 100 هزار قطعه بچه ماهی کپور را می توان پرورش داد. در برخی موارد نیز می توان تعداد پرورش انواع ماهی های کپور را در هر مو تا 150 هزار قطعه افزایش داد.