بچه ماهی کپور پرورشی

پرورش ماهی یکی از تجارت‌های پرسود، لذت بخش و پر بازده است. مخصوصا اگر به پرورش ماهیانی رو آورید که به آسانی قابل انجام است. پرورش بچه ماهی کپور جزء آن دسته مشاغلی است که به دلیل مزایای ویژه و بازدهی عالی، طرفداران بسیاری دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با خصوصیات و ویژگی‌های بچه ماهی کپور پرورشی آشنا کنیم.

ویژگی‌های ماهی کپور

ماهی کپور انواع مختلف با ظاهر متفاوت دارد. اما به طور کلی اغلب این ماهی، دارای فلس‌های بزرگ است. دو سبیلک در کنار فک بالایی خود دارد که از مشخصه‌های اصلی او به شمار می‌رود. خاستگاه رشد و پرورش ماهی کپور در قاره آسیا است اما اکنون افراد بسیاری در اکثر نقاط مختلف جهان، به کار پرورش آن مشغول هستند.

 

بچه ماهی کپور پرورشی

برای مکان زندگی بچه ماهی کپور پرورشی محدودیت خاصی وجود ندارد. آن‌ها در استخر، رود، دریاچه، آب‌های آرام و … می‌توانند زندگی کنند. در استخرهای پرورش ماهی با تجهیزات معمولی، بدون رعایت شرایط سخت و پروتکل‌های بهداشتی دشوار، می‌‌توان ماهی کپور را تا حدود 40 سال زنده نگه داشت. این ماهیان در محل اصلی زندگی خود از دیگر آبزیان کوچک و گیاهان تغذیه می‌کنند و همه چیز خوار هستند.

ماهی کپور در بهار، به میزان زیاد تخم‌ریزی می‌کند و پس از حدود یک هفته، بچه‌ ماهی‌های جدید سر از تخم بیرون می‌آورند. بچه ماهی کپور در عرض 3 سال به مرحله تولید مثل و بلوغ جنسی می‌رسد و از آن به بعد به عنوان یک مولد به زندگی خود ادامه می‌دهد. در زمستان نیز به مدت 3 ماه به خواب می‌رود.

بچه ماهی کپور پرورشی

وزن ماهی کپور بین 4 تا 22 کیلوگرم و طول آن از 35 تا 100 سانتی متر متغیر است. این ماهی به رنگ‌های نقره‌ای، قهوه‌ای و سبز تیره وجود دارد. باله آن نیز در 20 رنگ مختلف از جمله برنز، طلایی، قرمز و … دیده می‌شود. با توجه به خصوصیات ماهی کپور حتما متوجه شده‌اید که چرا پرورش این ماهی به نسبت دیگر آبزیان آسان‌تر است و بازدهی بیشتری دارد.

انواع بچه ماهی کپور پرورشی

برای این که بتوانید از بچه ماهی کپور پرورشی در تجارت خود بهره ببرید بهتر است انواع آن را بشناسید و گونه مد نظر خود را برای پرورش انتخاب کنید. انواع ماهی کپور از قرار زیر است:

  • کپور نقره‌ای
  • کپور علفخوار (آمور)
  • کپور چرمی
  • کپور معمولی
  • کاتلا
  • کپور آینه‌ای
  • روهو
  • کروسی
  • کپور سر گنده
  • مریگال
  • کپور سیاه

از بین ماهی‌های کپور ذکر شده، انواعی از آن برای تکثیر و رشد در استخرهای پرورش ماهی ایران بسیار مناسب هستند. از این بین می‌توان نام کپور سیاه، سر گنده، آمور، نقره‌ای و معمولی را ذکر کرد. شما می‌توانید تراکم، قیمت و در دسترس بودن این ماهیان را در منطقه خود بررسی و پس از آن اقدام به انتخاب یک یا چند گونه آن‌ها برای پرورش کنید.

بچه ماهی کپور پرورشی

پرورش ماهی کپور

برای راه‌اندازی کسب و کار پرورش ماهی کپور نیاز به دانستن یک سری از اطلاعات اولیه دارید. پس از آگاهی از شروط اولیه پرورش ماهی، می‌توانید مهارت، تجربه و علم خود را در این حوزه افزایش دهید و موجب رونق بیشتر تجارت خود شوید. در وهله اول ما فقط به شما اطلاعات ابتدایی برای شروع کار را می‌گوییم.

  • در نظر گرفتن محیط مناسب پرورش ماهی: محیط زندگی ماهی کپور باید آرام باشد. بهتر است منطقه‌ منتخب، در کنار مزارع کشاورزی نباشد و دسترسی مناسبی به آّب، برق و جاده داشته باشد.
  • ساخت استخر مخصوص ماهیان: برای پرورش ماهی کپور از استخرهای پیش ساخته و یا قفس‌های دریایی استفاده می‌شود. با توجه به نوع روش به کار گرفته برای پرورش، اعم از طبیعی، مصنوعی و نیمه مصنوعی می‌توانید مزرعه آبزی پروری خود را انتخاب کنید.

بچه ماهی کپور پرورشی

  • فراهم نمودن شرایط بهینه زیست محیطی: دما، PH، شوری، سختی، اکسیژن و تمیزی آب از جمله موارد مهم شرایط محل زندگی بچه ماهی کپور پرورشی است.
  • دمای آب: دمای 25 الی 30 درجه سانتی گراد، برای یک ماهی خونسرد در آب شیرین مناسب است.
  • PH آب: PH بین 6 الی 9 برای ماهی کپور مناسب است. مقادیر خارج از این بازه موجب آسیب به آبشش‌های ماهی می‌شود.
  • سختی و شوری آب: آب سخت‌تر با شوری کمتر از 2 گرم در لیتر موجب رشد بهتر بچه ماهی کپور پرورشی می‌شود.
  • اکسیژن آب: با افزایش دما، میزان اکسیژن کاهش می‌یابد و تلفات ماهی افزایش پیدا می‌کند. غلظت اکسیژن پایین‌تر از یک میلی گرم در لیتر می‌تواند موجب آسیب به ماهی‌ها شود. بی‌حالی، رنگ ‌پریدگی، خونریزی در بدن ماهی و پر خون شدن آبشش ها از علائم هشدار دهنده اکسیژن کم در آب برای آبزیان است. با ورود آب تازه به استخر و یا بر هم زدن آب می‌توانید اکسیژن بیشتری به آن‌ها برسانید.
  • تمیزی آب: آب تمیز موجب می‌شود تجمع رسوبات در کف استخر کاهش یابد و نور کافی و لازم به درون آب نفوذ کند. بدین ترتیب کیفیت زندگی ماهی افزایش می‌یابد و عوامل میکروبی داخل آب از بین می‌روند.
  • انتخاب و خرید گونه کپور: با توجه به نوع کپور موجود در محل زندگی خود می‌توانید گونه ماهی پرورشی خود را برگزینید. بچه ماهی کپور پرورشی را می‌توان از راه صید در آب‌های طبیعی و یا خرید از مراکز پرورشی تهیه کرد.

بچه ماهی کپور پرورشی

دیگر شرایط لازم

  • بررسی مداوم کیفیت آب و میزان جمعیت متراکم آبزیان: هر چند در ابتدا شرایط بهینه آب برای زندگی ماهی کپور فراهم شود طی گذشت زمان با رشد جاندار، این شرایط تغییر می‌کند. بنابراین باید به طور مداوم حتی در فواصل زمانی مختلف در طول روز، شرایط کیفی آب بررسی و کنترل شود. علی الخصوص با افزایش تراکم ماهیان در آب، نیازهای آن‌ها به اکسیژن، نور و دمای مناسب افزایش پیدا می‌کند.
  • تغذیه با کیفیت و سالم جهت رشد سریع ماهی: مقدار و کیفیت غذا از اصول مهم غذادهی به بچه ماهی کپور پرورشی است. ماهی کپور همه چیز خوار است. این ماهی از حشرات، تخم ماهیان، لاروها، سبوس گندم، کنجاله سویا و … تغذیه می‌کند. در زمان رشد، این ماهی، مقدار غذای بیشتری دریافت می‌کند. به علاوه فراهم کردن غذا با کیفیت پایین سبب می‌شود رشد و نمو بچه ماهی با اختلال مواجه شود.
  • حفظ و حراست از ماهیان: کنترل مداوم شرایط بهینه آب و تهیه غذای با کیفیت برای ماهی، موجب می‌شود آن‌ها در محیط مناسب به بالاترین نرخ رشد و تولید مثل خود برسند.
  • فراهم کردن شرایط طبیعی و مصنوعی تولید مثل ماهی به کمک مراکز معتبر مربوطه: گاهی ماهیان کپور در استخرهای پرورشی، تولید مثل نمی‌کنند. بنابراین می‌توانید از کارشناسان متخصص و مراکز تکثیر آبزیان کمک بگیرید.

بچه ماهی کپور پرورشی

  • برداشت ماهیان با وزن مشخص: زمانی که وزن بچه ماهی کپور پرورشی به 800 گرم تا 1 کیلوگرم رسید می‌توانید فروش و برداشت آن را آغاز کنید. دقت شود که حفظ گونه‌های برتر ژنتیکی برای تولید نسل جدید با ویژگی‌های بهتر ضروری است.
  • فروش محصولات و کسب سود: فروش ماهی کپور در زمینه غذایی، تجاری، پرورشی و … متقاضیان بسیاری دارد و شما می‌توانید در بازار مصرف، آن را به خوبی به فروش برسانید و سود بالایی کسب کنید.

موارد فوق اطلاعات لازم برای راه‌اندازی استخر پرورش ماهی کپور است که دانستن و عمل به آن‌ها از ضروری است. برای کسب دیگر اطلاعات تخصصی و یا دانستن ویژگی‌های مخصوص پرورش گونه‌های مختلف ماهی کپور می‌توانید به مراکز آموزشی شیلات مراجعه و یا از راهنمایی کارشناسان متخصص در حوزه آبزی‌پروری کمک بگیرید.

تکثیر به روش‌های گوناگون

تکثیر بچه ماهی کپور پرورشی به 3 روش طبیعی، مصنوعی و نیمه مصنوعی انجام می‌شود.

روش طبیعی تکثیر: در این شیوه، در فصل تولید مثل، ماهیان نر و ماده را با نسبت مشخص به درون استخر پرورش ماهی وارد می‌کنند. آن‌گاه پس از تخم‌ریزی، ماهیان را از استخر جمع‌آوری می‌کنند تا تخم‌ها به مرحله لارو برسند. در این روش از هورمون هیپوفیز استفاده می‌شود تا ماهی‌ها در یک زمان واحد تخم‌ریزی کنند.

روش مصنوعی و نیمه مصنوعی تکثیر: در این شرایط، ماهی‌های مولد از تخم و لاروهای جدید جدا می‌شوند. سپس با استفاده از انواع هورمون‌ها و محلول‌های مختلف به بهبود شرایط تکثیر کمک می‌کنند. در این بین انتظار می‌رود میزان بهره‌وری از تخم‌ریزی ماهی کپور به میزان زیادی افزایش یابد.

قیمت خرید بچه ماهی کپور پرورشی

قیمت بچه ماهی کپور پرورشی بر اساس عوامل مختلف مانند اندازه، سن، وزن، گونه و کیفیت ماهی تعیین می‌شود. به علاوه شرایط اقتصادی بازار، هزینه‌ نهایی حمل و نقل و نگهداری از ماهی نیز بر قیمت آن موثر است. در نهایت قیمت اصلی توسط کارشناسان مراکز تکثیر و پرورش ماهی کپور اعلام می‌شود. شما نیز اگر قصد بهره‌مندی از این تجارت پر سود و لذت‌بخش را دارید درنگ نکنید و برای اجرای آن اقدامات لازم را انجام دهید. داشتن قدرت ریسک و افزایش تجربه برای این حرفه بسیار کمک کننده و مهم است.