۰۹۰۴۶۰۳۴۳۲۹

پرورش ماهی در ایران

پرورش ماهی در ایران

مناسب ترین ماهی برای پرورش در ایران

با افزایش جمعیت میزان تقاضا برای مواد غذایی،‌ بخصوص منابع پروتئینی افزایش می‌یابد. کشور ما، ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از منابع خوب و سالم پروتئین ماهی‌ها هستند. بنابراین پرورش ماهی در ایران، مانند بقیه کشورهای دنیا یکی از مشاغل بسیار مهم به حساب می‌آید. با توجه به رشد زیاد جمعیت، قطعا شغل پرورش ماهی حتی از این هم مهمتر خواهد شد. خوشبختانه به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسب، پرورش ماهی در ایران نه تنها امکان پذیر است بلکه اگر به روش درست و اصولی انجام شود بسیار پرسود و رونق خواهد بود.

اگر قصد پرورش ماهی در ایران را دارید،‌ باید با روند شغل پرورش ماهی آشنا شوید. همچنین ماهی‌ها مانند بقیه جانوران جهان باید در زیستگاه مخصوص به خود زندگی کند. پس علاوه بر آشنا شدن با روند پرورش ماهی در ایران باید بدانید کدام ماهی مناسب پرورش در ایران است. علاوه بر آن میزان تقاضای مردم برای ماهی رابطه مستقیمی با ذائقه مردم دارد. پس باید بدانید میزان تقاضا برای کدام ماهی بیشتر است تا بتوانید مناسب ترین ماهی برای پرورش در ایران را انتخاب کنید.

مزایای پرورش ماهی در ایران

امروزه پرورش ماهی در ایران نه تنها یک شغل مهم، بلکه یک کار ضروری به حساب می‌آید. جالب است بدانید در حال حاضر از تمام ظرفیت دریاها برای صید ماهی استفاده می‌شود. یعنی بیشتر از این مقداری که اکنون هست، نمی‌توانیم میزان صید ماهی را افزایش دهیم. همانطور که احتمالا می‌دانید بیشتر جمعیت ایران به دور از دریا زندگی می‌کنند. این موضوع اهمیت پرورش ماهی را حتی بیشتر هم می‌کند. از طرف دیگر ماهی‌ها همواره جزوی جدانشدنی از سفره ایرانیان بوده‌اند.

یکی دیگر از مواردی که ضرورت پرورش ماهی را بیشتر می‌کند،‌ سطح آگاهی مردم است. امروزه اطلاعات تغذیه‌ای مردم بسیار بالاتر از گذشته است. شاید در گذشته تنها پزشکان از اهمیت مواد مغذی اطلاع داشتند اما امروزه کمتر کسی است که نداند مهمترین منبع امگا ۳ در رژیم غذایی ماهی‌ها هستند.

علاوه بر موارد گفته شده پرورش ماهی نه تنها برای مردم و تولید کننده،‌ بلکه برای محیط زیست کشورمان نیز مفید است. امروزه میزان صید ماهی‌ها ۳۰٪ بیشتر از ظرفیت دریا و اقیانوس‌ها است. با گذشت زمان این صید بی رویه می‌تواند صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست برساند.

هزینه پرورش ماهی

برخلاف بسیاری از مشاغل تولیدی،‌ شغل پرورش ماهی نیازی به سرمایه کلان ندارد. یعنی می‌توان در ابتدا با یک استخر کوچک شروع کرد و به مرور ظرفیت کار را افزایش داد.

اما این به این معنی نیست که پرورش ماهی در ایران گنجایش سرمایه گذاری گسترده را نداشته باشد. اتفاقا برعکس، به نسبت سرمایه در دسترستان می‌توانید حجم تولیدتان را افزایش دهید.

برای مثال اگر بخواهید شغل پرورش ماهی را با حجم خیلی زیاد و سرمایه بالا شروع کنید می‌توانید به سراغ روش پرورش ماهی در قفس بروید. استفاده از قفس‌های پرورش ماهی مزیت‌های زیادی دارد. برای مثال شما دیگر نگران تامین آب نیستید. همچنین دیگر نیازی نیست که محیط زیست ماهی را شبیه سازی کنید. به علاوه میزان تولید در این روش بسیار بیشتر از پرورش ماهی در استخر است. اما روش قفس پرورش ماهی نیاز با سرمایه زیادی دارد و به علاوه در همه جا قابل انجام نیست. همانطور که گفته شد در پرورش ماهی دست شما کاملا باز است. یعنی می‌توانید با توجه به سرمایه، محل زندگی و منابع در دسترستان اقدام به پرورش ماهی کنید.

درامد پرورش ماهی در ایران

با قاطعیت نمی‌توان گفت درامد پرورش ماهی در ایران چقدر است. اما قطعا می‌توان گفت اگر با روش درست و اصولی انجام شود درآمد آن باورنکردنی است.

شغل پرورش ماهی از خیلی جهات با دیگر مشاغل مشابه مثل پرورش گاو و گوسفند متفاوت است. از این جهت که اگر درست و اصولی انجام شود میزان سوددهی آن به مراتب بیشتر است. این موضوع دلایل زیادی دارد. برای مثال اولا سرعت رشد ماهی‌ّها بسیار زیاد است. دوما ماهی‌ها به نسبت وزنشان، غذای بسیار کمتری در مقایسه با دیگر حیوانات نیاز دارند. جالب است بدانید برای یک کیلوگرم ماهی تنها به ۲ کیلوگرم غذا نیاز دارید. اما برای تولید ۱ کیلوگرم گوشت گاو نزدیک به ۸ کیلوگرم غذا مورد نیاز است

بهترین ماهی برای پرورش در ایران

انتخاب بهترین ماهی برای پرورش در ایران به عوامل مختلفی ارتباط دارد. به این منظور بهتر است ابتدا با دسته بندی ماهی‌ها آشنا شوید. دسته بندی‌ّهای مختلفی برای ماهی‌ها وجود دارد اما یکی از بهترین آن‌ها تقسیم بندی ماهی‌ها بر اساس دمای آب است.

به طور کلی ماهی‌هایی که برای شغل پرورش ماهی مناسب هستند به ۲ گروه گرمابی و سردآبی تقسیم می‌شوند. ماهی‌های گرمابی به دمای بین ۱۸ تا ۳۲ درجه سانتی گراد برای زندگی نیازمند هستند. اما ماهی‌های سردآبی در دمای ۱۲ تا ۱۸ درجه زندگی می‌کنند. ماهی کپور جزء ماهی‌های گرمابی و ماهی قزل آلا جزء ماهی‌های سردآبی به حساب می‌آید.

با این حساب انتخاب بهترین ماهی برای پرورش در ایران به شرایط شما بستگی دارد. برای مثال یکی از بهترین ماهی‌های گرمابی که در ایران پرورش می‌یابد ماهی کپور است. میزان رشد ماهی کپور بسیار خوب است و کیفیت گوشت آن مطلوب است. علاوه بر آن تقاضا برای این ماهی در ایران همواره وجود دارد. از طرف دیگر ماهی قزل آلا نیز یکی دیگر از بهترین ماهی‌ها برای پرورش  است. یکی از محاسن ویژه ماهی قزل آلا این است که نه تنها تقاضای داخلی آن زیاد است،‌ بلکه امکان صادرات آن به کشورهای همسایه هم وجود دارد. جدا از ماهی قزل و کپور،‌ ماهی خاویار هم برای پرورش بسیار خوب است. زیرا ظرفیت بازار آن زیاد است و هنوز تولید آن اشباع نشده است.

آنچه در این مقاله میخوانیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ei_1649236592701-removebg-preview.png-150x150.png