ماهیان گرمابی
ماهیان گرمابی را می توان از جمله ماهیانی دانست که به شکل پلی کالچر و در استخرهای خاکی پرورش داده می شوند. همچنین بهتر است بدانید برای پرورش این ماهیان به آبی با دمای ۱۸ تا ۳۲ درجه سانتی گراد نیاز است. یک نکته مهم دیگر آن است که اپتیمم رشد این نوع از ماهیان معمولاً در دمای ۲۵ تا ۲۶ درجه سانتی گراد خواهد بود. همچنین آب مورد نیاز برای مزرعه پرورش ماهیان گرم آبی را می توان از طریق چاه، رودخانه و… تامین می گردد. ماهیان گرمابی دارای انواع مختلفی هستند که از جمله این ماهیان می توان به ماهی بیگ هدی یا همان سر گنده، کپور نقره ای، کپور معمولی، آمور و… اشاره کرد. در این مطلب قصد داریم که اطلاعات بیشتری در مورد پرورش ماهیان گرمابی در اختیار شما دوستان عزیز قرار دهیم با ما همراه باشید.
پرورش ماهیان گرمابی:
به طور کلی ماهیان گرمابی را ماهیانی می دانند که در مناطق گرمسیری یا نیمه گرم زیست می کنند. در واقع این نوع از ماهیان برای رشد یا حتی تولید مثل نیازمند آب های گرم خواهند بود. البته با توجه به این که این نوع از ماهیان دارای گونه های مختلفی هستند رشد و تکثیر آن ها نیز در دماهای متفاوتی انجام می گردد.
مثلاً ماهی های کپور در دمای ۱۰ تا ۳۰ درجه سانتی گراد تغذیه کرده و همچنین دمای ۱۸ تا ۲۵ درجه سانتی گراد برای رشد آن ها مناسب می باشد. اما رشد بعضی از ماهی ها در دمای بالاتر نیز امکان پذیر است که از جمله این ماهیان می توان به تیلا پیلا اشاره کرد. در صورتی که دمای بیشتر از ۲۸ تا ۳۰ درجه سانتی گراد برای ماهیان کپور مناسب نیست. زیرا رشد و تغذیه آن ها کاهش خواهد یافت یا این که قطع می گردد. همچنین بهتر است بدانید که دمای کمتر از ۱۵ درجه سانتی گراد نیز برای ماهیان گرمابی مناسب نمی باشد زیرا باعث می گردد تا تغذیه آن ها قطع شود.
بهترین روش پرورش ماهیان گرمابی:
برای پرورش ماهیان گرمابی روش های متفاوتی وجود دارد. اما پرورش چند گونه ای را می توان به عنوان بهترین روش برای این نوع از ماهیان بیان کرد. زیرا در پرورش چند گونه ای از همه سطوح غذایی که در استخر وجود دارد استفاده خواهد شد. در نتیجه هیچ یک از سطوح غذایی بلا استفاده نخواهد ماند. جالب است بدانید که در این پرورش ماهیان می توانند اثرات مثبت تغذیه ایی متقابلی بر روی یکدیگر داشته باشند. معمولاً در پرورش این نوع از ماهی ها برخلاف ماهی های سرد آبی پرورش تک گونه ای رایج نیست و همچنین این موضوع از نظر اقتصادی هم مقرون به صرفه نخواهد بود.
علاوه بر آن ممکن است بعضی از افراد ترجیح به پرورش ماهیان گرمابی به صورت دو گونه ای نیز داشته باشند که این موضوع هم متداول نخواهد بود. اما ممکن است با توجه به شرایط ویژه منطقه مورد نظر توصیه گردد. یک نکته مهم دیگر برای پرورش ماهیان گرم آبی به صورت چند گونه ای، ترکیب گونه های متفاوت با یک دیگر می باشد. در واقع ترکیب آن ها باید به شکلی انجام شود که به هیچ عنوان رقابت غذایی بین آن ها وجود نداشته باشد. به همین دلیل است که می توان ماهی سرگنده را با آمور یا ماهی آمور را با کپور نقره پرورش داد.
روش پرورش
اصول مهم برای ساخت استخر:
معمولا ماهیان گرمابی در استخر های مستطیلی شکل پرورش داده می شوند که مساحت آن ها نیم هکتار تا ۵ هکتار خواهد بود. البته می توان گفت استخرهای یک هکتاری به عنوان مناسب ترین استخر ها برای این کار شناخته شده اند. زیرا کنترل این نوع از استخرها ساده تر خواهد بود و همچنین عملیاتی مانند سم پاشی، غذا دهی، نمونه برداری کود دهی و کنترل رشد آن ها نیز راحت تر انجام می شود. علاوه بر آن عمق این استخر ها نیز بین یک و نیم تا دو متر در شرایط گرم و معتدل در نظر گرفته شده است. پس از آن که مکان مورد نظر برای پرورش ماهیان گرم آبی مشخص شد باید استخرهایی با اصول خاصی ساخته شود. در زیر مهم ترین اصول برای احداث استخر را بیان کرده ایم.
- ابتدا باید نوع سیستم پرورشی را از نظر تراکم مشخص نمایید.
- سپس ظرفیت کارگاه با توجه به نوع سیستم پرورشی و همچنین مقدار آب ورودی مشخص خواهد شد.
- در مرحله بعدی نقشه توپوگرافی باید تهیه گردد.
- پس از آن شرایط مربوط به آب یعنی شرایط فیزیکوشیمیایی آن باید به طور دقیق بررسی گردد.
- یک نکته دیگر که برای احداث این استخر ها باید در نظر گرفته شود تغییرات دبی آب و همچنین تغییرات آب و هوا در طول سال خواهد بود.
- در نهایت باید تنگناها، مشکلات و طرح کلی برآورد گردد و هزینه های تقریبی جاری و ثابت و همین طور سود اقتصادی که این طرح دارد نیز مورد بررسی قرار گیرد.
چگونگی دستیابی به حداکثر تولید:
برای آن که بتوانید در پرورش ماهیان گرمابی به حداکثر تولید دست یابید باید اصول خاصی را رعایت کنید که این اصول عبارت اند از:
- جانمایی صحیح و دقیق از محل مورد نظر
- طراحی استخر های به شیوه مداربسته و مناسب
- استفاده حداکثری از آب برگشتی
- طراحی با توجه به ماژول های جداگانه
- انجام هوادهی قبل از آن که آب وارد استخر گردد.
- جداسازی آب های رقیق و غلیظ که در خروجی استخر انجام می گردد.
- استفاده کردن از فیلتراسیون های مناسب و چند مرحله ای
- وجه به فاصله بین بازار های مصرف و مزرعه پرورش ماهی
- تامین آب استخر از آب چاه و دوری از آب های آلوده رودخانه ها